El proper 11 de juliol es desvelarà el nom dels projectes guanyadors dels Premis Catalunya Construcció 2014 convocat pel  Col•legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Obres, i en els que l’obra de rehabilitació i restauració de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, realitzada per Constructora Calaf és una de les finalistes.

Per la seva complexitat tècnica i pel valor històric de l’edifici, aquesta és una de les obres més emblemàtiques, i més recents, que ha realitzat la companyia calafina. En concret ha consistit en la restauració del Pavelló de l’Administració i de la tanca principal d’accés del conjunt modernista de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, projectat per l’arquitecte Llluís Domènech i Muntaner i construït entre 1902 i 1930.

Un dels reptes d’aquesta obra ha estat, segons explica el que en va ser el cap d’obra, Joan Miquel, tornar a l’estat original – tal i com van ser ideats a principis de segle passat- tots els elements arquitectònics i ornamentals. Aquests elements van ser durament castigats amb el pas dels anys a causa de les contínues necessitats d’un hospital que va estar en ús fins a la dècada dels noranta: ”al llarg de 100 anys es van tocar les alçades de les estances, es van eliminar obertures i se’n van crear de noves, es van fer malbé paviments originals de gran valor artístic, es van tapar mosaics,  es van escapçar conjunts escultòrics… i tot el que va convenir en cada moment”. Així doncs ”va caldre una importantíssima tasca de restauració per tornar a veure lluir els mosaics, els paviments ceràmics, les estances, etc, en tota la seva esplendor”, explica Miquel. En l’obra hi van treballar una mitjana de 150 persones, de les quals 50 eren restauradors i personal altament qualificat, des d’escultors a vitrallers, passant per artesans de la forja, mosaïcistes, picapedreres, o ceramistes, entre d’altres.

Un altre dels desafiaments que va presentar aquesta obra va ser convertir aquest monument arquitectònic de principis del segle XX, en un edifici adaptat a les necessitats actuals: ”això va voler dir refer les seves entranyes, amb centenars de metres d’instal·lacions de serveis, sense que l’aparença estètica de Sant Pau quedés alterada”, explica Miquel.

El conjunt arquitectònic de Santa Creu i Sant Pau és el conjunt modernista més important d’Europa i actualment acull un nou centre de coneixement i recerca on, de moment, s’han incorporat set organismes capdavanters en els àmbits de la salut, la sostenibilitat i l’educació. És també un espai de divulgació cultural, i un nou centre de trobada per a la celebració de jornades, reunions i activitats.

Descobreix més noticies i actualitat del sector al nostre blog, o visita la web per a més informació.