El segon edifici del programa d’allotjaments de proximitat provisional (també conegut com APROP) estarà llest al districte de Sant Martí d’aquí només uns mesos a mans de Calaf Constructora, per acollir famílies amb estat d’emergència i a joves, col·lectiu vulnerat dins el mercat immobiliari, amb una inversió total de 4 milions d’euros.
Els edificis modulars prefabricats a partir de contenidors marítims reciclats de mercaderies disposaran de 42 pisos, 35 d’ells amb dos dormitoris, i amb una capacitat total de 110 persones. Aquesta proposta neix amb l’objectiu d’oferir espais habitables i dignes de forma ràpida i sostenible per aquells grups de la població amb problemes d’accés a habitatges, com ara aquells afectats per els desnonaments, i per fomentar el sentiment de pertinença als diferents barris de Barcelona.
Diverses polèmiques han sorgit arran de la utilització de materials reciclables i la precarietat que poden presentar en primera instància aquests tipus d’habitatges. Tanmateix, APROP dona una solució digna a aquells veïns i veïnes que es veuen en la necessitat d’abandonar les seves llars i busquen una estança a curt termini per trobar un altre allotjament que s’ajusti al preu disponible, per així mantenir una distribució territorial equitativa gràcies als solars utilitzats i a l’optimització de l’espai urbà.
Amb el suport del Consell de l’Habitatge Social de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, la proposta del carrer Bolívia esta basada en una construcció totalment industrialitzada, caracteritzada per la seva brevetat, higiene, una notable disminució de la contaminació acústica i visual i per tant, el respecte del benestar dels veïns de la zona. No obstant, també destaca per l’ús de materials reciclats i biodegradables, fet que permet fomentar la innovació tecnològica en el sector de la sostenibilitat així com augmentar el nombre d’ocupació laboral.
La distribució dels edificis d’acollida està conformada per una cuina oberta, un bany complet i una sala de menjador i magatzem pels pisos de dues habitacions. Respecte a les zones comunes, també s’ha inclòs un servei de bugaderia, àrees de tallers i oci i un espai d’horts per l’auto cultiu.
Santiago López, cap del departament d’Edificació de l’empresa Calaf Constructora, afirma que aquests nous domicilis particulars revolucionaris redueixen al mínim l’impacte acústic, visual i mediambiental i redueixen els riscos laborals fruit dels llargs i contaminants processos de construcció tradicionals.
APROP ha tingut tant bona rebuda per les institucions i organismes barcelonins per la seva escassa emissió de CO2, amb la inclusió de plaques solars, ventilació creuada i accés de llum natural a l’interior dels habitatges, apostant per l’energia renovable i el baix consum energètic.
No obstant això, la funció social de les obres també juga un paper fonamental en l’aprovació de la xarxa d’immobles d’APROP. La regidora d’Habitatge del consistori, Lucía Martín, comenta que el 50% de les cases estan destinades a famílies, tant monoparentals com no, inscrites en la Mesa d’emergència i amb necessitat urgent d’habitatge, mentre que l’altra meitat serà ocupada per joves, quarta part del públic sol·licitant dels apartaments que volen la emancipació o el lloguer provisional a baix preu. Encara s’està pensant el tipus de contracte que tindran aquests domicilis, ajustats a la Llei d’Arrendaments Urbans.
La iniciativa APROP aconsegueix la construcció d’habitatges de qualitat en tan sols 9 mesos des d’inici de disseny del projecte i ofereix l’avantatge d’un fàcil muntatge i transport dels materials un cop finalitzat el projecte. A més a més, els propers anys es preveu la construcció d’uns 4.000 pisos amb aquestes característiques per tota la ciutat comtal (al barri Gòtic, Glòries i Can Batlló), i diversos països com Vancouver, Copenhagen, Londres o Amsterdam han barallat la possibilitat d’incloure propostes similars a les seves àrees urbanes.