Edifici hospitalari Vall d'Hebron

Calaf Constructora i Serom, empreses constructores especialitzades en el sector sanitari, finalitzen el disseny i la construcció del nou edifici hospitalari polivalent situat al Parc Sanitari Pere Virgili de la Vall d’Hebron en tan sols 20 setmanes amb la finalitat de cobrir totes les necessitats d’urgència dels pacients de la ciutat de Barcelona afectats per la crisi sanitària de la COVID-19. Aquesta obra ha estat possible gràcies a l’equip humà i a la inversió de fons destinada a la innovació, recerca i desenvolupament per part del govern català i de les empreses participants.

L’edifici hospitalari polivalent és un espai pensat per a que es pugui convertir ràpidament, en unes 24 o 48 hores, en una UCI (Unitat de Cures Intensives) per així poder atendre a pacients que presentin símptomes de coronavirus, amb la inclusió d’espais habilitats i llits hospitalaris.

El nou edifici hospitalari polivalent Parc Sanitari Pere Virgili- Vall d’Hebron, d’uns 4.000 metres quadrats, també disposa de dues plantes d’hospitalització convencional, una d’unitats de pacients crítics i un laboratori de proves diagnòstiques de COVID-19. A la planta coberta s’ubica la maquinaria que permet el funcionament autònom de tot l’edifici.

Així doncs, aquest centre d’atenció mèdica és un espai que permet donar resposta ràpida i eficaç a la situació de pandèmia actual, dissenyat per ampliar la infraestructura hospitalària de la regió catalana, disposant de les màximes prestacions i flexibilitat respecte als usos de les instal·lacions, on es preveu la futura inclusió de visites externes i zones de vacunació.

Un factor clau que ha fet possible la finalització del projecte en un temps rècord ha estat la mentalitat col·laborativa i transparent de les empreses i els equips, altament qualificats en el seu camp de treball, que han ajudat a crear un clima de treball molt favorable. Entre aquest personal s’inclouen arquitectes, enginyers, caps d’obra, encarregats, LEAN mànagers, BIM mànagers, assistencials i representants de la propietat.

A més a més, la metodologia utilitzada en la fase de construcció ha servit per ajustar-se al termini del projecte i poder oferir uns serveis amb una òptima agilitat, qualitat i productivitat, combinant sistemes de construcció tradicionals in situ amb processos més industrialitzats. Un exemple d’aquestes eines de treball ha estat el Last Planner System (LPS), eina pròpia de la metodologia LEAN, els quals permeten reduir terminis i processos d’execució i coordinar les tasques industrialitzades a fàbrica amb la feina presencial a l’obra.

La sanitat és un pilar fonamental pel desenvolupament econòmic i social del país. Per garantir aquest dret bàsic de la ciutadania, Calaf Grup, empresa mare de Calaf Constructora i Serom, ha apostat per una obra innovadora i industrialitzada amb el propòsit de millorar l’entorn i la societat, basant-se en la solvència, l’empatia, la fiabilitat i el compromís amb els seus clients. Amb 417 treballadors i 140 milions de facturació l’any 2020, el propòsit de Calaf Constructora i Serom és construir diferent per canviar la societat on vivim.

Gràcies a tenir les idees clares, Calaf Grup ha aconseguit dur a terme una de les seves obres cabdals en només 20 setmanes, fruit principalment de l’interès pel territori català i per la responsabilitat social corporativa d’una l’empresa familiar de 3ª generació, on es fomenta constantment la reducció d’emissions de CO2 i la digitalització dels processos de producció i de gestió.