Ha passat ja mig segle des d’aquell 21 de març de 1964, quan es va constituir Constructora Calaf. Al llarg d’aquests anys aquella petita constructora que realitzava actuacions en la seva àrea més pròxima ha esdevingut un grup empresarial de prop de 230 treballadors, que ha iniciat un procés cap a la internacionalització i la diversificació. La companyia ha volgut celebrar l’assoliment d’aquesta fita històrica amb dues jornades festives. La darrera celebració -que es va dur a terme dimecres 2 de juliol -, va estar presidida pel president de la Generalitat Artur Mas, que va estar acompanyat pel conseller d’Empresa i Ocupació Felip Puig; el delegat del Govern a la Catalunya central, Juli Gendrau, l’alcaldessa de Calaf, Ma. Antònia Trullàs, entre d’altres alcaldes i representants polítics del territori, així com també una nodrida representació dels clients de l’empresa i representants de la societat civil.

El president de la Generalitat va arribar al punt del migdia a la seu de Constructora Calaf, a la carretera de Manresa 50-60, on va ser rebut pels presidents de l’empresa, Xavier i Josep Maria Pujol, i on va signar el llibre d’honor. Seguidament va realitzar un recorregut per les instal·lacions del grup, a través del qual va poder conèixer de primera mà les activitats que s’estan portant a terme, així com també els projectes de futur amb els quals s’està treballant. En acabar la visita va dirigir-se a la carpa ubicada a l’exterior de les instal·lacions del carrer Isaac Newton, on es va dur a terme posteriorment el dinar commemoratiu.

Durant el seu parlament,  Mas va remarcar l’esforç d’empreses com Constructora Calaf  “d’una trajectòria sòlida”, que han hagut de superar les dificultats d’un sector molt colpejat per la recessió, i va elogiar el fet que s’haguessin ‘’adaptat a la nova situació i s’hagin reinventat per tirar endavant, explorant terrenys nous com és el de la internacionalització”. El president va recordar que les institucions però també el sector privat juguen un paper clau a l’hora de reactivar econòmicament el país i va apuntar que era important celebrar els 50 anys d’història d’una empresa, però que era més important encara mirar endavant i treballar conjuntament per aixecar el país.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Calaf Maria Antònia Trullàs va felicitar  l’empresa  i va destacar el seu paper en la generació de riquesa pel municipi. També va posar de relleu el factor humà de Constructora Calaf que, va dir, “n’és el valor fonamental”.

Abans de l’inici del dinar es va descobrir una placa commemorativa del 50è aniversari de la companyia, i posteriorment es va donar inici a l’àpat, durant el qual es van dur a terme la resta de parlaments.

El conseller d’Empresa i ocupació, Felip Puig, va ressaltar el compromís de l’empresa -i de la família Pujol en particular- amb el territori, i la seva voluntat de seguir avançant malgrat les dificultats: ‘’un compromís i uns valors que han passat de generació en generació, que estan ben vius en l’actualitat i que auguren el seu èxit en el futur’’.

El president de la companyia, Josep Maria Pujol, va agrair l’assistència de tothom i va voler destacar la importància dels clients i dels treballadors que té la companyia: “el necessari perquè una empresa tiri endavant són els treballadors i els clients.  No volem oblidar que si no hi han clients, tota la resta, no serveix de res’’.   ‘’Nosaltres fem obres  -va apuntar Pujol-, però el nostre objectiu sempre ha estat vetllar pel client.  No anem bé, si fem una obra i aquell per a qui la fem  no ens torna a cridar mai més’’. Pujol va afirmar també que estava convençut que “ si hem arribat fins aquí, és perquè durant quests anys hem treballat per fer les coses bé. Segur que ens hem equivocat, però el que us puc assegurar és que ho hem intentat fer honestament i mantenint els valors de sempre: el respecte per les persones,  el valor de la paraula  i la feina ben feta’’.

Per la seva banda el conseller delegat de Calaf Grup, Ramon Peñaranda, va parlar del procés de reconversió pel qual havia passat l’empresa en els darrers anys per a fer front a la nova realitat del mercat. Així va fer referència a que s’havia optat per diversificar el negoci, apostant en gran mesura pel sector industrial, per tal de minvar la dependència de l’obra pública, i també que s’havia iniciat un procés d’internacionalització. Peñaranda va apuntar que aquest era un procés que tenia molts riscos, que s’estava duent a terme de forma prudent, progressiva i adaptada a les possibilitats de l’empresa, i que tenia com a objectiu diversificar cicles, contribuir  a l’estabilitat del Grup i ampliar la mentalitat i flexibilitat de l’empresa.

Finalment, els representants de la tercera generació familiar, incorporats en la gestió des de fa uns anys, Míriam, Joan i Jordi Pujol, van afirmar que era un ‘’un orgull i un honor’’ per ells ‘’formar part d’una societat amb aquest bon nom”, un  bon nom que “s’ha guanyat amb molt esforç i la feina molt ben feta de l’avi, els pares i també de totes les persones que dia a dia donen la cara per Constructora Calaf. Ens sentim amb l’enorme responsabilitat de fer que el que el nostre avi ha creat i els nostres pares han fet créixer, no perdi mai la seva essència’’.
Pel que fa al futur, els representants de la tercera generació dels Pujol van afirmar que ‘’independentment de la seva mida, volem una empresa com la que tenim, que s’esforci a fer la bé la feina, que col·labori amb els seus clients, respecti les persones (tant treballadors com col·laboradors),  vetlli per la seguretat de tots,  i  cuidi l’entorn on treballem. Una empresa socialment responsable i ètica, per sobre de tot’’. Finalment van concloure: ‘’No estem segurs de com anirà el futur, però podem afirmar que tenim els ingredients necessaris per tirar endavant molts anys més i perquè la nostra empresa pugui seguir sent un referent de compromís i seriositat. I aquests ingredients són: valors i persones’’.

L’empresa va celebrar els seus 50 anys amb els treballadors i les seves famílies

Uns dies abans de la festa més institucional, Constructora Calaf va voler compartir  la celebració dels seus 50 anys amb els treballadors que formen part de la plantilla en l’actualitat, també amb aquells treballadors jubilats amb una major trajectòria dins de l’empresa i amb les seves famílies. En total van participar de la jornada festiva del passat dissabte, 28 de juny, unes 500 persones.

La jornada es va iniciar amb unes portes obertes a les instal•lacions de la companyia. Per a l’ocasió es va habilitar un recorregut pels diferents departaments i es va poder veure maquinària en funcionament. Posteriorment es va realitzar una megafoto en la que hi va prendre part el mig miler d’assistents, i seguidament es va servir un còctel d’aniversari a la carpa de les instal·lacions del carrer Isaac Newton.

Durant l’àpat es va lliurar una placa commemorativa a tots aquells treballadors que han complert 20 anys dins de l’empresa i també es va fer un reconeixement a aquelles persones que ja van rebre aquesta placa en la celebració del 40 anys de Constructora Calaf.

L’acte va finalitzar amb una tradicional bufada d’espelmes, i amb el lliurament dels premis del 1r concurs de fotografia interdepartamental. El premi a la fotografia  ‘’Més divertida’’ va ser pel Departament d’Obra Civil. La guanyadora en la categoria ‘’Més original’’ va ser la fotografia del departament de Serveis a la Construcció, i el premi a la fotografia ‘’Més creativa’’ va ser per Calaf Industrial.

Descobreix més noticies i actualitat del sector al nostre blog, o visita la web per a més informació.